'Ik blow niet omdat m'n vader overleden is aan een ziekte die door blowen versterkt wordt'
Doe de Cannabis Quiz:
V: Wat is de werkzame stof in cannabis?
A: De effecten van cannabis worden veroorzaakt door een combinatie van meerdere stoffen. Het grootste deel van de effecten wordt veroorzaakt door de stof THC (delta-9-tetra-hydrocannabinol).
V: Klopt het dat hasj en wiet je stemming versterkt?
A: Ja, dat klopt. Eén van de korte termijn effecten van hasj en wiet is dat het je gevoelens versterkt. Als je je vrolijk voelt en je hebt geen problemen, dan kan je je nog prettiger gaan voelen.
Omgekeerd werkt het echter hetzelfde: als je je al somber of verdrietig voelt, dan kunnen deze gevoelens onder invloed van hasj of wiet ook sterker worden en kun je je nog slechter gaan voelen. Het is dus niet zo dat je van hasj en wiet altijd vrolijk wordt.
V: Wat gebeurt er als je blowt?
A: In hasj of wiet zitten een aantal stoffen die van invloed kunnen zijn op hoe je je voelt. De belangrijkste daarvan wordt THC genoemd. Blowen heeft lichamelijke en geestelijke effecten.
Een aantal lichamelijke effecten zijn: verslapping van de spieren waardoor armen en benen zwaar aanvoelen, rode ogen, droge mond en een versnelde hartslag.
Met de rook van hasj en weed inhaleer je allerlei stoffen. Een deel van die stoffen zijn schadelijk voor de longen, net als bij de rook van een sigaret.
Het geestelijke effect van blowen uit zich met name in een versterking van de stemming. Als je je goed voelt, valt het meestal prettig. Je kunt er dan vrolijk en ontspannen van worden. Sommige mensen gaan veel praten, filosoferen of fantaseren. Als je je niet goed voelt, kun je je door het gebruik van hasj of wiet nog slechter gaan voelen en als je moe bent, kun je in slaap vallen. THC beïnvloedt ook de waarneming. Zo kunnen kleuren en muziek intenser worden beleefd.
THC heeft ook een effect op het geheugen: het korte termijn geheugen werkt tijdelijk minder goed.
V: Wat is het verschil tussen hasj en wiet?
A: Wiet en hasj worden ook wel met de naam cannabis aangeduid. Ze komen beiden van dezelfde plant. Deze plant heet Cannabis Sativa of hennep.
Wiet, ook wel marihuana genoemd, wordt gemaakt van de vrouwelijke bloemtoppen van deze cannabisplant. Deze worden gedroogd en verkruimeld. Van de hars van de bloemen en de bovenste bladeren kunnen door middel van zeven en persen blokken of plakken worden gemaakt. Dat is hasj. Wiet is groen-bruin en ziet er dus uit als een gedroogd plantje. Hasj kan lichtbruin tot zwart van kleur zijn ziet eruit als een blokje samengeperst materiaal.
De werking van hasj lijkt op die van wiet. Hasj is alleen geconcentreerder: er zit meestal meer van de werkzame stof in. Er is dus minder van nodig om hetzelfde effect te krijgen.
V: Wat is space-cake?
A: Met space-cake wordt meestal een cake bedoeld waarin hasj of wiet meegebakken is. Als je het eet, kan je dus stoned worden. Net als bij blowen. Als je spacecake eet, begint de hasj of wiet echter pas na 30 tot 90 minuten te werken. Het effect kan veel langer aanhouden: wel 5 tot 12 uur. Het effect van wiet is zowel rustgevend als waarnemingsveranderend: je gaat de dingen om je heen anders zien en ervaren. Dit kan prettig zijn, maar ook minder prettig. Bij het eten van een space-cake is de kans groter dat je een te grote dosis wiet binnenkrijgt dan bij blowen. Je kunt immers niet goed in de gaten houden hoeveel wiet je precies binnenkrijgt: in het ene stukje cake kan veel meer wiet zitten dan in het andere. Doordat de wiet in de cake pas veel later gaat werken, komt het ook wel voor dat mensen extra cake gaan eten. Ze merken immers nog geen effect. Op die manier kan je teveel binnenkrijgen en kun je de werking niet meer controleren. Je kunt je dan ziek gaan voelen en in paniek raken. Dit word ook wel 'flippen' genoemd.
V: Hoe lang blijft wiet in je urine aantoonbaar?
A: THC, de belangrijkste werkzame stof in weed, wordt opgeslagen in de lichaamsvetten en is daardoor nog lang aanwezig in bloed én urine. THC kan dan ook nog zo'n 2 weken na gebruik in de urine aantoonbaar blijven. In zeldzame gevallen tot 3 weken. In bloed is dat korter. Drugstests worden echter bijna altijd op urine gedaan.
V: Wat zijn de gevolgen van af en toe een joint roken?
A: De risico's van blowen kun je onderverdelen in lichamelijke en geestelijke risico's. Lichamelijk gelden grotendeels dezelfde risico's als bij het roken van tabak; je kunt schade aan de luchtwegen oplopen.
Daarnaast heeft blowen een negatieve invloed op je concentratie en reactievermogen. Het kan ook verkeerd vallen, bijvoorbeeld als je je al somber voelt. Dan kun je je nog zwaarmoediger voelen of angstig.
Als je wel eens last hebt gehad van depressies of psychoses of weet dat je aanleg hebt om die te krijgen, kun je beter geen hasj of wiet gebruiken. Blowen kan dan zo'n depressies of psychose versterken of naar boven halen. Er zijn bovendien aanwijzingen dat ook mensen zonder zichtbare aanleg door blowen meer kans hebben om een depressie, een psychose of schizofrenie te ontwikkelen. Met name bij langdurig en intensief blowen.. Echter: het blowen is dan waarschijnlijk nog steeds een onderdeel van meerdere oorzaken die tezamen tot zo'n stoornis kunnen leiden.
Tenslotte bestaat er nog een kans dat je afhankelijk raakt van het middel en je het gevoel hebt dat je eigenlijk niet goed meer zonder kunt.
In het algemeen kun je zeggen dat de risico's groter worden naarmate je vaker gebruikt.
V: Wat is het gevolg als je drank en wiet in combinatie gebruikt?
A: Als je middelen combineert kun je nooit precies voorspellen wat de werking zal zijn. Soms wordt de werking versterkt (wat niet altijd prettig is) en soms wordt de werking verzwakt. Vaak zorgt een combinatie er echter voor dat de middelen niet goed vallen en je angstig en/of ziek wordt.